Veiligheid voorop: Bert Helder over zijn inzet voor Alphen en Boskoop als CDA-commissielid
Maak kennis met Bert Helder, een toegewijd CDA-commissielid met een passie voor veiligheid en welzijn in Alphen aan den Rijn en Boskoop. Na een lange carrière bij de krijgsmacht zet Bert zich nu in voor de lokale gemeenschap. In dit interview deelt hij zijn visie op veiligheid, het belang van goed onderhoud in de openbare ruimte, en zijn zorgen over de verloedering van het centrum van Boskoop.
Wie is Bert?
Ik ben Bert Helder, getrouwd en samen hebben we vijf kinderen uit een samengesteld gezin. Van 1986 tot 2021 heb ik als militair gewerkt en nu ik met pensioen ben, is het tijd om me op een andere manier voor de maatschappij in te zetten. Binnen het CDA vervul ik de functie van raadscommissielid binnen het financiële en bestuurlijke domein.
Veiligheid en Onderhoud is een van de CDA-speerpunten waar jij je mee bezighoudt. Waarom is dat zo belangrijk en wat houdt het in?
Het is goed om te weten dat Alphen aan den Rijn een van de veiligste gemeenten in Nederland is met meer dan 100.000 inwoners, en dat willen we zo houden! Naast deelname aan de veiligheidsregio Hollands-Midden, heeft onze gemeente ook haar eigen verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de netheid en verzorging van het openbaar gebied. Het is een feit dat een schone en goed onderhouden omgeving bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van inwoners.
De 'Broken Windows'-theorie onderstreept dat fysieke tekenen van wanorde en verwaarlozing, zoals graffiti, vuilnis en braakliggende terreinen, kunnen leiden tot een toename van criminaliteit en antisociaal gedrag. Door goed uitgevoerde onderhoudsplannen voor de openbare ruimte, waarin de gemeente samenwerkt met inwoners, leggen we een solide basis voor een proactieve aanpak van deze problemen. Inwoners kunnen al snel hun eigen bijdrage leveren door hun omgeving schoon te houden en samen het groen te onderhouden.
Als CDA werken we vanuit het motto: Samen leven is Samen DOEN!
Er wordt nog wel eens geklaagd over de verloedering van het centrum van Boskoop. Hoe kijk jij daarnaar?
Mijn zorgen over het centrum van Boskoop zijn groot. De gemeente is bezig met achterstallig onderhoud en het mooier maken van Boskoop, maar ook de braakliggende terreinen en het verdwijnen van winkels kunnen snel leiden tot een negatieve spiraal van verloedering en een verminderd veiligheidsgevoel. Het is essentieel dat de gemeente hier tijdig ingrijpt om samen met lokale ondernemers en inwoners te werken aan een upgrade van het centrum. Dit kan niet alleen de leefbaarheid verbeteren, maar ook de lokale economie stimuleren. Er ligt een stappenplan van het CDA op tafel om het centrum te vernieuwen en te vergroenen. Hier blijven wij ons onverminderd voor inzetten. Wij willen dat er op korte termijn een knoop wordt doorgehakt en een eerste stap in de goede richting wordt gezet.
Hoe kijk je naar de bestuurlijke processen en inwonersparticipatie?
Wat betreft de effectiviteit en acceptatie van bestuurlijke processen binnen de gemeentelijke organisatie, is de verbinding met inwoners cruciaal. Inwoners moeten zich gehoord en begrepen voelen. Het aanstellen van gebiedsadviseurs en gebiedscoördinatoren in het kader van ‘gebiedsgericht werken’ is een goede stap, maar de interne processen moeten dan wel de verkregen informatie van inwoners ondersteunen. En daar schort het nog wel eens aan. Dit vereist aanpassingen in de manier waarop de gemeentelijke organisatie functioneert.
Hoewel de gemeenteraad en commissies de gemeentelijke organisatie zelf niet kunnen aanpassen, kunnen we wel doelen stellen en controleren of deze worden gehaald. Ik let hierbij extra op de veiligheid en de uitstraling van de openbare ruimte.
Waarom ben je voor het CDA de politiek ingegaan?
Mijn motivatie om twee jaar geleden CDA-commissielid te worden, was hoofdzakelijk om ervoor te zorgen dat gemeentelijke besluiten altijd uit te leggen moeten zijn aan de inwoners. Voor het behouden en verbeteren van ons veiligheidsgevoel, en dus een leefbare en veilige omgeving, moeten we een stap verder gaan. De gemeente en inwoners moeten meer samenwerken om elkaars ideeën en ambities te begrijpen en uit te voeren. Ik denk hierbij specifiek aan het onderhoudsplan voor de openbare ruimte. Het gebiedsgericht werken speelt hier een cruciale rol in. Dit is waar ik met veel plezier mijn schouders onder zet, want ik ben ervan overtuigd dat deze vorm van samenwerking altijd loont.