Amadeushuis

Vrijwilligerswerk brengt wederzijds plezier

Ondernemer Machiel van der Schoot (69) is vrijwilliger in het Amadeushuis. Amadeushuis spreekt hem nét voordat hij bij het jubileumfeest achter zijn synthesizer kruipt. Hoe kwam hij erbij vrijwilliger te worden, wat doet hij precies en hoe beleeft hij het?

Een goede buur

Machiel vertelt het volgende: "Het Amadeushuis zit tegenover mijn huis, op zeven meter afstand. Omdat ik bij de opening hoorde dat ze echt de buurt wilden betrekken, ben ik op een dag naar binnen gestapt met het aanbod om piano te spelen. Toevallig trof ik de koorleider. Hij vond het geweldig dat ik me aanmeldde. Ik geloof dat ik dezelfde middag begonnen ben!”

Wekelijks

“Iedere dinsdag speel ik bij het koor liedjes uit mijn jeugd, ook al ben ik wat jonger dan de gemiddelde bewoner. Daarnaast speel ik om de andere vrijdag tijdens het Happy Hour. Dan bepaal ik zelf wat ik speel en soms zing ik erbij. Ik probeer altijd aan te sluiten bij de beleving van de bewoners. Gelukkig heb ik vroeger in een bandje gespeeld; als ik merk dat de aandacht afzwakt, switch ik van repertoire", aldus Machiel.

Zwembad

“Ik heb een behoorlijk groot huis. Onderdeel ervan is een verwarmd zwembad. Dat is een luxe en ik woon alleen, dus ik heb gezegd: 'Kom maar!' Elke maandag komen er nu zo’n vijf bewoners van het Amadeushuis zwemmen. Ze zijn er erg blij mee. Het zwembad is op een graad of dertig, dat is voor oudere mensen prima geschikt.”

Wederzijds plezier

“Wat ik als mensenmens erg leuk vind, is dat ik er ineens vijftig kennissen bij gekregen heb. Niet alleen bewoners, maar ook verzorgend personeel en andere vrijwilligers groeten me als ik ze op straat tegenkom. We zitten hier midden in het centrum, in een gebied waar geen auto’s komen. De bewoners kunnen rustig wandelen, met de rollator, onder begeleiding of alleen. Ze vinden het leuk als ik piano speel of ze tegenkom. En dat plezier is wederzijds!”

Ook vrijwilliger worden?

Gezocht: zwemmers

Voel je je in het water als een vis? En wil je iets betekenen voor de bewoners van het Amadeushuis? Dan zijn we op zoek naar jou! Elke week gaan de bewoners naar het zwembad van Machiel van der Schoot, onder leiding van de bewegingsagoog. We hebben vrijwilligers nodig die de bewoners in het water willen begeleiden. Klinkt dit als muziek in de oren? Laat het ze weten. Ook als je niet elke week beschikbaar bent, zijn er mogelijkheden.

Gezocht: wandelaars

Ze vinden het fijn om te horen van mensen die met bewoners willen wandelen. Dat hoeft niet ver te zijn. Gewoon een ommetje maken is voldoende, bijvoorbeeld ’s avonds na het eten. Ben jij zo iemand? Aarzel niet en neem contact op!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 14:13

Voortgang werkzaamheden Willem de Zwijgerlaan

Sinds 24 juni 2024 is bouwbedrijf Heijmans bezig met essentiële werkzaamheden aan de Willem de Zwijgerlaan in Alphen aan den Rijn. Het oude riool wordt vervangen door een nieuw, groter rioolsysteem. Deze werkzaamheden vereisen een aanzienlijke hoeveelheid werkruimte, waardoor de Willem de Zwijgerlaan volledig afgesloten is en de Prinses Irenelaan gedeeltelijk.

Advertorial Horeca vandaag 13:03

Zomerknallers bij La Cubanita: De lekkerste cocktail- en tapas deals!

Bij La Cubanita hebben ze een zomeractie waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Stel je voor: vijf heerlijke tapas voor slechts €15! Deze smakelijke aanbieding kun je bemachtigen op iedere maandag, dinsdag en woensdag in de periode van 15 juli tot en met 31 augustus. Perfect om je week een heerlijke kickstart te geven.

Kinderen vandaag 12:29

Leer kinderen veilig internetten met HackShield tijdens de zomervakantie!

De zomervakantie is een perfect moment om kinderen op een speelse en leerzame manier kennis te laten maken met de gevaren van internet. Met het online cybersecurity spel HackShield zetten Gemeente Alphen aan den Rijn en de politie zich in om kinderen bewust te maken van online veiligheid.

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 11:13

Tijdelijke onderbreking van werkzaamheden op de Raadhuisstraat

Vorige week is het nieuwe straatwerk tot aan de kruising Raadhuisstraat/Hofzichtstraat aangelegd. Volgende week gaat Dura Vermeer nog enkele punten herstellen op de Raadhuisstraat. Daarna verlaten zij het werk en hervatten ze de werkzaamheden na 1 oktober.

Advertorial Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 09:44

Bij On Stage in de mooie Raadhuisstraat staat de klant centraal

De Raadhuisstraat wordt met de week mooier. Wanneer jouw haar een ‘opknapbeurtje’ nodig heeft, ben je bij On Stage op de juiste plek. In onze serie verhalen over de renovatie van de Raadhuisstraat zetten we deze keer de spotlights op deze barbershop van Jay en zijn vrouw Eefje, die hier sinds twee jaar gevestigd zijn.

Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 16:50

Bikkels on Bikes: “Mis ik thuis en mist thuis mij?“

We zijn in Griekenland. Normaal gesproken zou ik (Sven) nu op het zomerspektakel werken in Alphen a/d Rijn. Het is een festival waar ik altijd erg naar uitkijk. Ik zie allemaal foto's en filmpjes voorbij komen van vrienden die daar zijn.