Zero-emissiezone: Wat vind jij ?
Alphen aan den Rijn wil zich profileren als koploper op het gebied van duurzame mobiliteit en start in 2026 met een zero-emissiezone. In 14 andere gemeenten in Nederland wordt per 1 januari 2025 al een zero-emissiezone ingevoerd. Dit besluit is niet onomstreden: ook landelijk is er veel discussie over. Het kabinet is geen voorstander van een verplichte invoering, maar het blijft de verantwoordelijkheid van gemeenten om zelf te beslissen of ze zo'n zone willen instellen.
Kritische geluiden binnen de raad
In Alphen aan den Rijn start de zero-emissiezone op 1 juli 2026, tenminste als het aan het college van B&W ligt. Het raadsbesluit hierover werd al op 16 juni 2022 genomen. Toen waren alleen FVD en SP tegen. Ondertussen zijn ook andere partijen in de raad gaan inzien wat de gevolgen zijn voor met name de kleine ondernemers en worden zij ook kritischer over de uitrol van de zone.
Inwoners maken zich zorgen
Niet alleen de raadsfracties hebben vragen over de invoering, ook de inwoners beginnen langzaam in te zien wat de zone voor impact kan hebben op met name de ondernemers in Alphen aan den Rijn. Er is een Facebookgroep opgericht en ondernemer Ronald Steenkist is een petitie gestart tegen de komst van de zero-emissiezone, die inmiddels al door 767 mensen is ondertekend. Het AD interviewde Ronald, die hoopt met de petitie de voorbereidingen voor de zero-emissiezone stop te zetten. “Uiteindelijk moet die zone helemaal van tafel”, zegt hij. Ook vindt hij dat de gemeente de inwoners eerder had moeten informeren over de plannen. Wil jij de petitie ook ondertekenen? Dat kan via deze website.
Verkeersbesluit
Het raadsbesluit is genomen, en nu volgt het verkeersbesluit, dat tot 24 december 2024 ter inzage ligt. Tot die tijd kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen over het verkeersbesluit. Dit betekent dat je als inwoner of andere belanghebbende kunt aangeven of je bezwaar hebt tegen de zone, of juist niet. De gemeenteraad kan alleen wensen en bedenkingen uiten over het verkeersbesluit, maar heeft geen beslissingsbevoegdheid. De kans om je stem te laten horen in deze kwestie is dus via de zienswijze tot 24 december.